menyengat tapi tidak begitu menyakitkan

Sabtu, 1 Mei 2010

Pemimpinkah yang perlu berubah.

Bila berlaku sesuatu perkara yang membabitkan kepentingan negara seperti apa-apa skandal pun yang dah terjadi biasanya pihak orangramai akan menyalahkan pihak pemimpin.
Skandal PKFZ, Skandal BMF dan Perwaja , sekadar beberapa contoh yang melibatkan pemimpin tinggi negara. Banyak pihak telah menyalahkan beberapa individu tertentu yang dikatakan menjadi dalangnya.

Banyak suara kedengaran dilaung agar pemimpin perlu ditukar. Pihak BN umpamanya selalu menyarankan pemimpin PR diganti, contohnya Mursyidul Am Pas wajar melepaskan jawatan, atau MB Kelantan wajar bersara, pihak PR pula melakukan perkara yang sama.Jika ada apa-apa isu yang melibatkan apa-apa kementerian, sudah pasti menteri berkenaan diminta meletakkan jawatan.

Begitulah senario politik Malaysia zaman kini. Hasil dari pendedahan atau desakan adalah kosong sahaja. Bertahun masa berlalu dan sebarang pergolakan yang berlaku tidak dapat mengubah kedudukan seseorang.Lebih-lebih lagi desakan atau bantahan itu dilontarkan secara sambil lewa dan tidak komited dengan tuntutan. Saya sendiri ada satu pengalaman menyertai suatu demonterasi membantah isu berkaitan israel dan saya dapat pengajaran bahawa demonterasi yang dilakukan oleh orang malaysia tidak mampu mengubah keadaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan